marți, 6 mai 2014

Sarmisegetuza Regia - o lectie de istorie ce nu trebuie ratata

Ca toata lumea, am profitat de zilele libere de 1 Mai si am plecat pe carari de munte. Am avut curiozitatea de a vizita un loc mai special in istoria Romaniei, dar care pare a fi complet uitat: Sarmizegetusa Regia. Locul unde istoria nu a spus inca ultimul ei cuvant, iar totul pare a fi patruns de mister.
Inainte de a porni la drum ne-am documentat pe internet si am gasit un site legat de subiect: www.cetateasarmizegetusa.ro. Aici sunt date si detalii despre cum poti ajunge la obiectiv: pana in Costesti exista drum astfaltat, iar de acolo inca 20 km de ‘drum pietruit’ pana la Cetatea Sarmizegetusa Regia.

Odata ajunsi in Orastie, drumul este foarte bine indicat catre Costesti. Pana acolo, totul e normal...o simpla excursie pe drumurile patriei. Dintr-o data, la iesirea din Costesti exista un indicator montan pe care scrie ‘Sarmizegetusa Regia – 4h30min’. E clar ca este un indicator de drumetie, dar noi suntem cu masina, cei drept, care este una de oras, nepotrivita total pentru off road. Cu toate acestea, incepem cu multa incredere drumul catre Regia. Drumul nu este nicicum pietruit, este un drum forestier, plin de gropi si noroi, ca dupa ploile ce au fost. La 10 km de Costesti gasim ultimul sat pierdut cu totul in munte, unde timpul pare ca a stat in loc acum multi ani in urma, Gradistea de Munte. Trecem pe langa satuc si ne afundam tot mai mult in munte, zarind din loc in loc indicatoare ca suntem pe drumul bun.
Total nepregatiti pentru un drum off road dificil, am reusit sa parcurgem restul de 10 km care pareau ca nu se mai termina. Sentimentul ca Regia este ascunsa de lume te insoteste mereu, iar faptul ca drumul de acces nu este usor accesibil te duce cu gandul ca doar cei care-si doresc cu adevarat reusesc sa o vada.
Cetatea in sine e inca plina de mistere. Tot ceea ce au reusit arheologii sa dezvaluie acolo este doar un mic fragment din civilizatia dacica. Inca nu se stie la ce zei se inchinau dacii si ce fel de jertfe le ofereau, nu se cunoaste foarte exact nici macar la ce utilizau Sanctuarul Mare Circular, dar este cert ca aveau drumurile pavate cu pietre si sistem de canalizare. Probabil ca multe alte lucruri zac ascunse adanc in sufletul muntilor si e sigur ca vor fi necesari zeci de ani pana cand vor fi dezvaluite.

Intr-un cuvant, daca vreti sa simtiti misterul si daca sunteti putin curiosi in privinta istoriei, Cetatea Sarmizegetusa Regia va asteapta! Inca nedezvaluita total, cu un drum destul de dificil, ascunsa bine in munte insa senzationala cand veti ajunge sa-i strabateti ruinele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu