vineri, 28 martie 2014

Mireille Mathieu - 50 de ani de cariera

Pe 24 martie a fost un eveniment in Bucuresti despre care s-a scris mult. Celebra cantareata franceza, Mireille Mathieu, a oferit primul sau concert in Romania, tinut la Sala Palatului. Un concert de muzica franceza a fost o idee extraordinara in viata artistica a Bucurestiului. Ce-i drept, pretul biletelor a fost cam piperat, motiv pentru care sala nu a fost arhiplina, asa cum obisnuieste Bucurestiul sa-si primeasca oaspetii de onoare. Iar faptul ca era luni seara, la inceput de saptamana, nu a fost chiar cea mai buna idee.
In fine, pentru cei care au venit bucuria a fost maxima. Toate melodiile celebre care au fost fredonate de parintii nostri s-au regasit in repertoriu: ‘Mon credo’, ‘Qu’elle est belle’, ‘La vie en rose’, ‘Pardonne-moi ce caprice d’enfant’, etc. Spectacolul s-a desfasurat dupa tipicul marilor concerte : cu pauza intre parti, cu 2 toalete schimbate de artista, cu orchestra de 11 oameni, acompaniament vocal. Sa nu uitam ca pe vremea comunismului, foarte putine vedete isi faceau loc in grilele de programe, dar Mireille Mathieu a fost o prezenta stabila atat la tv cat si la radio.

Ceea ce nu s-a spus a fost faptul ca pe parcursul concertului s-au strecurat si 2 melodii rusesti, care nu au fost apreciate de public si care, cel mai probabil, nu-si aveau nici locul si nici rostul tinand cont de contextul actual. Artista a cantat in mai multe limbi : italiana, spaniola, germana, engleza, japoneza si chineza. Cu toate astea sala a asteptat pana la sfarsitul concertului ca Mireille Mathieu sa cante o bucatica de melodie si in romana. Din pacate, poate prost sfatuita, a preferat rusa. Oricum, ii multumim ca nu a confundat Bucharest cu Budapest!
Daca ar fi sa mai povestim despre "bilele negre" ar fi fost ca pauza dintre parti a fost prea lunga, ca s-a intarziat cu inceperea concertului, ca nu si-a pus in valoare backing-ul vocal, ca orchestra a repetat, neinspirat, de cateva ori o melodie timp in care artista isi schimba rochia.
Pentru cei 68 de ani neimpliniti si 50 de ani de cariera muzicala, Mireille Mathieu si-a pastrat energia, puterea si bucuria de a canta. Ori de cate ori publicul recunostea melodia si aplauda, ea facea o reverenta plina de gratie. Pe alocuri, vocea, poate, ca i-a mai tradat un pic varsta sau poate vorba unor specialisti "o laringita i-a dat tarcoale", dar a reusit sa duca la bun sfarsit spectacolul si sa primeasca ropote de aplauze la fiecare melodie. Emotia artist-public s-a transmis rapid in ambele sensuri, iar daca artista a intrat usor timorata la inceput, ropotele de aplauze au coplesit-o chiar de la inceput cand, poate, nu se astepta la asemenea primire. A fost un sentiment ca si cum ar fi continuat un spectacol inceput acum ceva timp si nu ca era prima data in fata publicului roman. Inca o data publicul a fost la inaltimea artistului, iar ospitalitatea in Romania nu e vorba in vant.
Si cum unui concert de mare amploare, ii sta bine cu multe vedete in public, am putut zari numeroase persoane de la Ambasada Frantei care au avut locuri chiar in primele randuri ale salii. Margareta Paslaru a asistat din sala la prima parte a concertului, in timp ce la partea a 2-a a fost invitata pe scena. Ileana Sipoteanu s-a aflat si ea in public, recunoscand ca nu putea rata un asemenea eveniment. Ecaterina Andronescu a fost o prezenta discreta, in ciuda faptului ca unele persoane au cerut sa se pozeze cu ea. Din randul politicienilor, si-au facut prezenta si Ioan Chelaru, senator PSD, presedintele Senatului – Cristian Dumitrescu, impreuna cu sotia lui, Corina Dumitrescu – rector al universitatii Dimitrie Cantemir, tanara deputat PSD de Constanta Cristina Dumitrache, ministrul secretar de stat in ministerul Culturii – Luminita Constantin. Renumitul Titi  (Tudor ) ‘Prosop’ a venit insotit de sotia sa si s-a bucurat de concert.
Multumim Mireille Mathieu ca ai venit in Romania si asteptam sa revii cu un concert si mai bun decat acesta! Bravo publicului pentru primirea facuta!

Si vorba francezului: ‘chapeau bas!’

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu