marți, 3 decembrie 2013

Note de fado la City Grill

Muzica fado are multi admiratori in Romania, ca dovada sunt concertele unor celebre fadiste care au avut loc in ultimii ani. Iar salile au fost arhipline de fiecare data. De altfel, un concert de fado, in Bucuresti, este ca o sarbatoare si merita atentia cuvenita.
Serile trecute ne-am delectat cu muzica fado, care a rasunat in 2 locatii din Centrul Vechi ale lantului de restaurante ‘City Grill’. Initiativa frumoasa a purtat numele de ‘Noite de fado’ si a avut-o ca protagonista pe cantareata de fado Cristina Madeira.

Pentru cei care au vrut sa o asculte pe fadista, restaurantul a creat o atmosfera propice fado-ului: lumina obscura, focul in semineu, atmosfera calda. Cristina a venit insotita de un chitarist si un muzician la guitarrada. Concertul a fost specific muzicii fado: o introducere facuta de chitaristi, iar Cristina cantand fara microfon fie in spatele chitaristilor – tipic muzicii de fado traditionaliste, fie printre meseni.
Restaurantul, normal, a fost plin ochi de oameni. Parte din cei care au fost la concert aveau o aniversare, iar discutiile foarte aprinse. Atat de aprinse incat nici cand a inceput concertul nu s-au sfiit sa le inchida. Cu cat Cristina incerca sa acopere sala, cu atat cativa meseni se straduiau si reuseau sa o acopere. Asta pana in momentul in care fadista a cerut in mod expres sa fie liniste pentru a se concentra pe melodia care urma sa o canta. Era vorba de o melodie veche ‘Barco negro’, din repertoriul Amaliei Rodrigues. Trist, dar a fost nevoie ca si alte persoane de la alte mese sa le atraga atentia grupului galagios si a cere respectos liniste. Bineinteles ca au existat replici de genul ‘ce vine asta sa-mi faca mie educatie’ sau ‘sa-si vada de treaba ei si sa cante la alta masa’. Concluzia e una singura: lipsa de respect e unul din obiceiurile ridicate la rang de trufie acum. Urmat de o cultura sub-urbana care ne ajuta doar sa apreciem muzica de cartier si glumele gen ‘in puii mei’.

Muzica fado se asculta cu sufletul si nu trebuie ‘tipata’, asa cum, probabil, ne-am obisnuit in restaurantele de cartier unde manelele trebuie insotite de un volum dat la maxim. Sa se stie! Pă sistem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu