duminică, 24 iunie 2012

Istorie romaneasca in varianta ungureasca

Un weekend la Budapesta poate sa fie o modalitate interesanta de a petrece finalul de saptamana. Nu o sa va spunem ce sa faceti acolo, pentru ca veti gasi cu siguranta. Orasul este frumos, iar oamenii ospitalieri.
Totusi, daca veti face turul orasului cu linia verde de autobuze, veti avea surpriza sa gasiti prezentarea orasului si in limba romana. Bine, o sa spuneti, e normal tinand cont ca suntem in legatura cu ei. Cu toate astea, va veti amuza copios la modalitatea in care unele cuvinte au fost pronuntate in romana si la topica acestora. Nu stim de ce compania care organizeaza aceste tururi n-a facut o simpla verificare a traducerii.
Pentru o seara inedita puteti sa incercati unul din restaurantele cu specific unguresc (Matias Pince sau Borkatakomba). Mancarea buna, ambianta placuta, iar gazdele vor face totul ca sa-si merite banii. O sa va aminteasca de restaurantele de la noi care se afla in circuitul turistic: Carul cu bere, Hanul berarilor. Ce o sa va uimeasca cu siguranta vor fi platourile de mancare cu numele ‘Transilvaniei’ inclus in ele.
La unele terase se poate ca chelnerul sa cunoasca si limba romana. Chiar pe binecunoscuta Vaci Utca, cumva similara cu Lipscani-ul nostru, am intalnit un chelner care ne-a povestit toata viata sa in romana. Ceva normal daca ne gandim ca a plecat de foarte multi ani din Romania.
Interesanta este modalitatea in care impartim istoria. Unul din bulevardele din Budapesta poarta numele lui Gheorghe Doja, caruia i-au ridicat si o statuie. In explicatiile ghizilor se spune doar ca a fost un martir, fara a i se mentiona originea acestuia. Oare noi ne mai amintim cate ceva despre Doja?
In final va putem spune ca preturile sunt mai mari decat in Bucuresti. De la biletul de autobuz si pana la halba de bere totul este mai scump, dar merita incercat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu