luni, 11 iunie 2012

Bucuresti-ul de azi si de ieri

Un weekend inseamna pentru bucuresteanul de rand o iesire in afara Bucurestiului sau, daca ramane in oras, o iesire fie la mall-uri fie in parcuri. Mai nou in parc se vine cu masina, care se parcheaza chiar pe aleile parcului, daca acesta permite, sau pe trotuare. Aparent acest lucru pare sa nu deranjeze pe nimeni, doar ca ramane mereu problema: cine are prioritate pietonii sau masinile. Multimea pestrita umple parcul rapid: unii se plimba, altii se dau cu rolele, altii au inchiriat biciclete. Benzile pentru biciclisti, de regula, sunt ignorate de toata lumea, iar biciclistii fac slalom printre plimbareti. Cainii zburda si ei din toate directiile. Unii sunt cainii parcului, fara stapan, dar unii sunt caini cu stapani. Pare a fi o totala armonie intre ei, chiar daca multora dintre noi nu le place. Timide sau mai curioase uneori isi fac aparitia pe ici colo si veveritele. Au mai rezistat o iarna si nu le-a facut nimeni nici un rau. Ce chestie pentru romani! Poate ca in unele chestii incepem si noi sa ne mai desteptam.
La un moment dat, cuiva i se face rau. Ambulanta este chemata si vine rapid. Mai intai se vad paramedicii de la SMURD, dupa care vine si cineva cu targa. Acum totul este modern: targa are roti si poate fi usor deplasabila. Dupa alte cateva minute, apare si doctorul. Din pacate, e un caz mai grav. Cei de pe ambulanta isi dau silinta sa stabilizeze persoana in cauza. Da, pe cei de la ambulanta si SMURD ii iubim si-i respectam.
Ne intoarcem la plimbarea in parc. Ascunse bine cateva terase isi protejeaza clientii de caldura. Ambianta te invita sa iei loc si sa te relaxezi. Cateva persoane isi beau cafeaua si sunt foarte atente la informatiile din telefon. In urechi castile le aduc muzica preferata. Caldura mare, mon cher, caldura mare! In Bucuresti-ul interbelic s-ar fi preferat o plimbare la sosea si relaxarea la una din crasmele din zona. Muzica era cantata de cativa lautari, iar seara  cantaretii celebrii ar fi tinut atmosfera incinsa. Micii aburinzi si patricienii se rumeneau bine pe gratar inainte de a ajunge in farfuriile musteriilor.
La sosea isi faceau aparitia biciclistii si defilau trasurile, iar cu cat salutai mai multa lume cu atat erai mai cunoscut.
Va mai puteti imagina acum viata fara telefoane, Ipod, mp4?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu