duminică, 11 decembrie 2011

Spectacolul din spatele spectacolului



Spectacolul la romani, si in special cultura achizitionarii biletelor, apare ca un capitol aparte. Si aceasta deoarece asezarea pe locurile indicate pe bilet este un adevarat spectacol. Cine unde sta devine subiectul zilei. Locul marcat pe bilete este spectacolul oferit de public. Am reusit sa observam in timp comportamentul in functie de locuri.
In general, biletele la preturile cele mai mici sunt departe de scena, dar usor accesibile. La o radiografie rapida se observa ca majoritatea spectatorilor sunt fie tineri, fie pensionari. Iar zona in care sunt biletele cele mai scumpe se umple in ultima instanta. Eiiii, aici sunt vizibile bine toate "accesoriile", iar aerul e foarte rarefiat. Bineinteles ca din aceasta categorie mai fac parte si cei carora le sunt trimise invitatii si care considera ca este normal sa intre doar "gratis" la un spectacol. Tot in aceasta categorie "premium" mai intra si posesorii de bilete/invitatii la loja! In mintea noastra, la loja au acces, in general, personalitati foarte importante cu o mare incarcatura in viata politica sau sociala. Mai nou, un bilet la loja este simbolul prosperitatii si statutului social. Nu conteaza mizeria care ramane in urma, nici scaunele care se rup important e ca noua ‚coana Chirita’ sa se etaleze in public. Cu toate neamurile daca se poate si mai ales cu nelipsitul domn' Goe! Stiu bine o persoana nu foarte importanta care s-a aratat profund ofuscata de faptul ca ea nu are loc la loja si a cerut ca aceasta sa fie deschisa in mod special pentru ea! De cate ori nu ati fost deranjati ca cei de la loja mananca seminte sau vorbesc la telefon?! Mai mult, am intalnit si persoane care nu s-au ascuns sa-si manifeste plictiseala pe parcursul concertului. Probabil ca nici nu stiau unde vin, important era doar locul pe care-l ocupa!
Intentionat am lasat pentru sfarsit si locurile de mijloc, cele care sunt accesibile celor cu venituri usor peste medie. La unele spectacole, acestea sunt biletele cel mai putin vandute. Oare chiar nu avem clasa de mijloc? Suntem cu totii angrenati intr-o perioada de a ne demonstra scara valorica pe care suntem cocotati asa incat uitam sa respectam niste reguli simple: mergem la un concert pentru ca ne place, nu intrerupem spectacolul vorbind la telefon si mai ales nu este cazul sa mergem doar pentru etalare! Sau … da???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu