joi, 22 septembrie 2011

Jale mare la Radio Actualitati



Toata lumea a fost cuprinsa de panica! Cuvintele au inceput sa se rostogoleasca amenintator si sa atace fara mila redactorii si tot staff-ul Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR)! Frica s-a strecurat in cuvintele rostite de acestia. Locatia cu pricina s-a transformat intr-un batalion de cuvinte disciplinate si uzuale. Jalea a cuprins auditoriul roman. Din locatia SRR cuvintele au zburat pline de panica in alte locatii, timide si timorate ascuzandu-se printre cateva spot-uri publicitare.
“www.stiridinsurse.blogspot.com” a aflat ca exista o mare problema in SRR legata de cuvantul ‘locatie’. Si aceasta pentru ca exista un etern contestatar al cuvantului, un ascultator fidel al radio-urilor SRR de care “eterna si fascinanta” Doina Jalea(foto) se teme ca dracu’ de tamaie. Dar sa vedem exact ce inseamna cuvantul locatie:
„LOCÁȚIE, locații, s. f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ◊ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.; în sintagma) Contract de locațiune = Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat. [Var.: locațiúne s. f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis, engl. location. „
Se pare ca tot mai mult in ultima vreme cuvantul locatie este folosit in cel de-al 3lea sens al sau. A devenit ceva frecvent sa povestim ca am fost la o anumita locatie unde avea loc nu stiu ce eveniment. Mai toti artistii povestesc despre un anume loc unde au prestat ca fiind ‚locatia cu pricina’.
Nimeni n-ar avea nimic de protestat la cuvantul locatie cu exceptia SRR. De aceea ii spunem ca la locatia SRR se bat de zor cuvintele intre ele care sa fie sinonimul perfect…pentru locatie! Ce ziceti, ne dati niste idei?

2 comentarii:

  1. Cine mai asculta azi radio Actualitati? E destul de imbatranit si nu mai tine ritmul cu piata....sorry

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai sunt unii care nu prind decat acest post insa asta nu inseamna ca lumea trebuie sa ramana inapoiata...vorbesc de cei din Radio.

    RăspundețiȘtergere