marți, 9 august 2016

Olimpiada de la Rio, un esec pentru Romania

De cateva zile Olimpiada de vara de la Rio si-a deschis portile, iar sportivii din toata lumea au luat deja startul si se intrec in diferite probe sportive.
Acum 40 de ani sportivii participanti la Olimpiade erau amatori, pentru ei sportul fiind mai mult un hobby, dar, in prezent sportul a devenit o adevarata industrie.

Romania a inceput competitiile dezastruos. La o prima imagine de ansamblu, sportivii romani par total nepregatiti pentru o competitie la nivelul acesta, par mai mult ca ar fi venit la o plimbare de placere.
Toate sporturile care ne aduceau candva medalii acum sunt intr-o cadere libera. Cea mai tragica este situatia gimnasticii romanesti. Romania, de regula, se califica fara probleme cu echipa la Olimpiada, iar in concursul individual avea cel putin 4 reprezentante. La Olimpiada actuala gimnastica se zbate intr-un derizoriu anonimat, fiind reprezentata doar de o singura sportiva la feminin si 2 sportivi la masculin. Din pacate, gimnastii prezenti fac parte din generatiile trecute, avand varste destul de inaintate.
Ceea ce ne sperie cel mai tare este faptul ca nu avem generatii care sa-i inlocuiasca. Nu se mai intrevad generatii care sa promita. Asta pentru ca in Romania sportul este la un pas de a fi scos din programa scolara, iar copii nu mai sunt incurajati catre sport. La noi sportul a devenit similar cu fotbalul, care este super mediatizat si unde se invart bani frumosi.
Competitiile de masa din care puteau fi selectionate varfurile au devenit din ce in ce mai putine si, cu ajutorul doamnei Primar Firea, ar putea sa fie inexistente.
Copiii din ziua de azi sunt indreptati mai mult catre tabelete si mai putin catre sport. Parintii care vin epuizati de la serviciu, prefera sa-i lase cu o tableta in mana si sa fie liniste, decat sa-i indrume catre sport. Pentru noi sportul inca nu ne-a intrat in sange, in timp ce in tarile din Vest, sportul, in toate formele lui, este considerat una din valorile societatii.
Tari care inainte nu aveau o traditie in sport se pare ca si-au invatat lectia, au importat antrenori si acum fac performanta. In Romania, din pacate, mai importante au fost si sunt scandalurile decat performantele, iar incet incet am ‘exportat’ antrenori de baza. Priviti gimnastica mondiala si cautati sa aflati cati antrenori romani stau in spatele medaliilor altor tari!
Poate ca Olimpiada de la Rio pentru noi va fi semnul ca trebuie sa facem ceva pentru sport! Ca e timpul sa ne trezim si sa investim in sport! Ca avem nevoie de performante pentru a avea modele! Pentru a avea viitor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu