marți, 17 februarie 2015

Pentru ca e teatru...."Aici nu-i de joaca!"

Nu am fost si nu suntem mari fani ai Teatrului Nottara. Asta pentru ca ne-a dezamagit in nenumarate randuri, cu piese de teatru greu de digerat, cu o trupa de actori care niciodata nu a fost foarte bine pusa in valoare, cu piese mult prea lungi si cu o indiferenta totala fata de spectator. La polul opus s-ar afla Teatrul Bulandra, ca exemplu, care a avut o strategie in programul propus publicului si a reusit sa se impuna pe piata artistica.

Ar fi de amintit ca cel care a fost director la Teatrul Nottara o lunga perioada de timp a fost cunoscutul actor Mircea Diaconu. Din maniera de a conduce teatrul, de multe ori ne-a aparut intrebarea simpla de ce un artist sa tina mortis sa fie si manager? Mai mult, dumnealui a tinut sa fie si politician. Nu cumva e o palarie mult prea mare pentru un artist? In general, artistul ar fi ideal sa aiba libertatea de a se ocupa mai mult de creatie, de arta in sine decat de management. Partea administrativa poate ar fi bine sa o lase in grija unor profesionisti care au terminat o facultate de specialitate si chiar au inclinatie catre asa ceva. Iar cum in societatea noastra nepotismul se practia la scara larga, sa mai precizam si faptul ca Lucian Ghimisi, director al Teatrului de copii Ion Creanga, este ginerele lui Diaconu. Putem adauga si faptul ca Diana Lupescu, sotia lui Mircea Diaconu, a fost si este un fel de ‘Sergiu Nicolaescu’ in teatrul Nottara, caci ea regizeaza, produce, interpreteaza. Ce sa mai...o mare familie de actori! Hmm, din pacate, nu este aceasta o situatie singulara in peisajul artistic romanesc. Si ne intrebam de multe ori de ce nu li se da o sansa si tinerilor care ies de pe bancile scolilor? Asta pentru ca probabil toate locurile sunt gata ocupate din start.
In ciuda acestora, am acceptat sa mergem la o piesa de teatru din nou la Nottara, cu gandul ca poate va fi scurta si vom reusi sa rezistam. Recunoastem insa ca am avut o mare surpriza sa vedem o comedie, “Aici nu-i de joaca!”, jucata de doua mari actrite Catrinel Dumitrescu si Victoria Cocias. Am fost impresionati de faptul ca publicul rade in hohote la o comedie fara glume despre sex si politica. E clar ca piesa se adreseaza unui public de nisa, care nu intotdeauna este usor de adus in scaunul de teatru, dar totusi nu intelegem de ce nu se joaca mai des si nu este mai promovata.
Sala mica a teatrului Nottara ar trebui sa intre in reparatii, pentru a fi reimprospatata. Mirosul greu de subsol strica complet atmosfera piesei.

Piesa merita audienta maxima, dar teatrul mai are mult de munca pentru a se pune pe picioare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu