marți, 3 februarie 2015

Cristina Madeira - regal fado in Bucuresti

O seara de iarna poate deveni mai speciala cand o masa imbelsugata si un pahar de vin sunt acompaniate de muzica fado. E un gen de muzica ce a cunoscut un avant important in ultima vreme. Tot mai des cantarete de fado vin sa sustina spectacole in Bucuresti. In luna martie, de exemplu, celebra Mariza va veni din nou in Romania pentru a sustine un spectacol la Sala Platului. Si ca de obicei...cu casa inchisa, caci asa s-a intamplat la toate spectacolele ei.
Si totusi....pana la Mariza  sau Dolce Pontes care ne viziteaza tara poate o data pe an, muzica fado traieste in Bucuresti. Asta datorita initiativei grupului de restaurante City Grill care a venit cu o idee ambitioasa: sa propuna clientelei lor un altfel de a-ti petrece o seara. O iesire la cina obisnuita poate deveni ceva de neuitat daca reusesti sa iesi din tiparele obisnuite ale Bucurestiului. Zis si facut!
Invitata speciala: Cristina Madeira – cantareata de muzica fado din Portugalia. Si, in primul an, a reusit sa atraga clientela curioasa sau cunoscatoare de fado suficienta cat sa convinga grupul City Grill ca merita sa revina cu un nou contract in Romania. Asa se face ca este pentru a 4a oara cand Cristina Madeira vine sa cante in restaurantele grupului. Pentru aproape 2 saptamani, artista a incantat cu muzica fado clientii care au calcat pragul restaurantelor din grup.

Fire deschisa si prietenoasa, Cristina Madeira a oferit o parte din sufletul ei publicului bucurestean. Nu a refuzat sa cante pentru sarbatoritii zilei si sa-si promoveze singura albumul editat. In fiecare seara a fost acompaniata de Lelo Nogueira chitara clasica si a cantat 12 ani cu celebra Amalia Rodrigues. Farmecul muzicii fado respira prin acordurile lansate in eter la care se adauga vocea melodioasa a Cristinei Madeira. Pe langa fado clasic, folclorul portughez face deliciul publicului, mai ales cand publicul este invitat sa danseze. Si chiar daca, uneori, se lasa mai greu, intotdeauna sfarseste cu aplauze.

Dar pe langa bogatia muzicala cu care vine Cristina Madeira, trebuie spus ca incearca in acelasi timp sa si educe publicul romanesc. Tendinta obisnuita de a vorbi tare, de a acoperi pe toata lumea in timp ce maninci, de a nu lua in seama actul artistic care se petrece este unul din punctele slabe pentru care inca mai avem de lucrat.
Tot ce ne ramane de facut este sa ne dam palaria jos in fata Cristinei Madeira care a netezit, practic, drumul Marizei, Dolce Pontes sau Ana Moura pentru marile concerte de fado in Bucuresti. Si pentru faptul ca a tinut mereu publicul ‘cald’ si a incercat sa-l introduca in muzica fado. Nu uitam nici initiativa grupului City Grill care a facut posibil acest act de cultura!
Obrigado Cristina, Lelo si ...

Obrigado City Grill

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu