marți, 6 ianuarie 2015

Autoritatile descurajeaza saniusul

Cum Sarbatorile din iarna asta au fost insotite de multa zapada, toata lumea a dat‘buzna’ la munte sa profite din plin de ea. Cu mic cu mare, cu patine, schi-uri sau saniute, toate partiile, dealurile si patinoarele au fost arhipline. Nu e de mirare ca sezonul asta a tinut capul de afis.
Si daca pentru cei carora le place sa patineze exista locuri bine amenajate, iar pentru schiori sunt partii semnalizate in functie de gradul de dificultate, singura intrebare ramane: ce ne facem cu cei care vor sa se dea cu saniutele?

Punem aceasta intrebare pentru ca, in general, sunt cam dati afara din toate posibilele locuri unde ar merge si saniuta fara probleme. De exemplu, la Sinaia, la cota 1400 anii trecuti copiii se dadeau cu saniuta chiar la baza partiei de schi, cu riscuri foarte mari sa se loveasca in apropierea statiei de telecabina, locul nefiind amenajat cu plase. Anul acesta un indicator mare semnaliza faptul ca nu este permisa saniuta in acel loc, asa incat s-a format un derdelus ad-hoc pe soseaua care duce de la cabana la statia de telecabina. Normal, ca si aceasta improvizatie nu a avut succes deoarece masinile si ATV-urile circulau pe acea portiune.
O situatie similara este si la Predeal, unde saniutele au invadat partea de jos a partiei de schi, in ciuda faptului ca schiorii si-au manifestat de nenumarate ori nemultumirea fata de cei cu saniutele. Si la Sinaia si la Predeal, partiile de saniuta sunt periculoase si pentru ca sunt strabatute de schiori care urca cu schiurile in spinare si nu se deranjeaza sa ocoloeasca partia de saniuta. Mai mult, ar trebui niste reguli clare impuse: plasa de protectie la finis, loc special de urcare si partie de coborare pentru saniute. In mod sigur, s-ar putea evita accidentele in asemenea conditii.

In concluzie, ne place la munte, ne place cu schiurile, patinele sau saniuta, dar oare nu ar fi posibil sa se amenajeze locuri speciale, protejate, cu reguli clare pentru fiecare tip de sport?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu